Innendørs urtehage - Hvordan dyrke medisinplanter innendørs

Innholdsfortegnelse:

Innendørs urtehage - Hvordan dyrke medisinplanter innendørs
Innendørs urtehage - Hvordan dyrke medisinplanter innendørs

Video: Innendørs urtehage - Hvordan dyrke medisinplanter innendørs

Video: Innendørs urtehage - Hvordan dyrke medisinplanter innendørs
Video: 🌱HVORDAN SÅ FRØ OG LAGE KJØKKENHAGE (uten drivhus) | 🌿Dyrke grønnsaker i pallekarmer 2024, April
Anonim

Mange gartnere inkluderer urter blant landskapsplantene sine, enten det er til kulinarisk, medisinsk eller prydbruk. Hvis du dyrker medisinske planter hjemme, visste du at du også kan dyrke en innendørs medisinsk urtehage? Mange planter vil klare seg godt innendørs, forutsatt at det er nok lys, og de har godt drenert jord.

Planter som lavendel, basilikum og kamille, og krydder som ingefær og gurkemeie, kan dyrkes i en innendørs medisinsk urtehage.

Hvordan dyrke medisinplanter innendørs

Å dyrke en medisinsk hage innendørs er litt mer utfordrende enn det er utendørs, men det kan gjøres. Trikset er å etterligne utendørsforhold så mye som mulig.

Plasser medisinskurtehagen nær et solfylt vindu, som sør- eller vestvendt, vekk fra varmeventiler og ekstreme temperaturer. Fem timer sol om dagen er ideelt. Men om vinteren, gi plantene 14 til 16 timer om dagen med ekstra lys fra et fluorescerende lys eller LED-lys.

For jorda, bruk to deler av en kommersiell jordfri blanding med en del perlitt i en beholder med rikelig med dreneringshull. Slankere er bedre for de fleste urter, men de bør ha godt av lett gjødsel med noen måneders mellomrom.

Vann regelmessig, men la jorden tørke ut mellom vanningene. For å heve fuktigheten rundt plantene, mistdem daglig, eller plasser beholderne på et rullebrett.

Når sommeren kommer, flytt de flerårige urtene utendørs og ta dem inn igjen før frost. Ettårige urter kan vokse inne året rundt, men bør skiftes ut årlig.

Her er tips for å dyrke en medisinsk hage:

  • Tysk kamille (Matricaria chamomilla) er en årlig kamille som trenger 5 til 6 timer sol om dagen eller 12 til 16 timer med kunstig lys. De tørkede blomstene brukes i beroligende teer for å lindre spenninger og angst.
  • Basilikum (Ocimum basilicum) dyrkes også som en ettårig og vil klare seg godt innendørs. Sørg for seks timer med sol, gjerne fra et sørvendt vindu. Den trenger en næringsrik jord, så gjødsle regelmessig med en organisk gjødsel. Bladene brukes som te for å lindre mageproblemer, fordøyelsesbesvær og forstoppelse.
  • Lavendula (Lavandula) dyrkes for sin beroligende duft og brukes medisinsk for å kurere hodepine og søvnløshet, og for å lindre spenninger. Gi den så mye sol som mulig fra et sørvendt vindu. Selv om den er tørketolerant, fungerer den best når den vannes regelmessig. Høst blomstrer om morgenen når oljen er på sitt høyeste. Bladene og blomstene brukes i te, potpurri og poser.
  • Krydder som ingefær (Zingiber officinale) og gurkemeie (Curcuma longa) kan dyrkes innendørs ved å plante jordstenglene i jord på 2 tommer dyp. Kjøp rhizomer i matbutikken eller fra en online barnehage og kutt i biter med to eller tre knopper. Når løvverk dukker opp, flytt dem til et solfylt vindu. Hold jorden fuktig, men ikke våt. Flytt dem ut nårværet varmer, men sørg for å ta dem inn igjen når temperaturen faller til 50 grader F (10 C). Etter 8 eller 10 måneder vil løvet dø tilbake, og du er klar til å høste. Ingefær er en anti-inflammatorisk og en immun booster. Gurkemeie, en slektning av ingefær, er en anti-inflammatorisk og antioksidant med mange andre utpekte medisinske fordeler.

Medisinske planter og urter vil være et duftende og gunstig tillegg til en innendørs hage.

Ansvarsfraskrivelse: Innholdet i denne artikkelen er kun for pedagogiske og hagearbeidsformål. Før du bruker NOEN urter eller planter til medisinske formål, vennligst kontakt en lege eller en medisinsk urtelege for råd.

Anbefalt: