Jord for dyrking av grønnsaker: jordforberedelse for grønnsakshagen din

Innholdsfortegnelse:

Jord for dyrking av grønnsaker: jordforberedelse for grønnsakshagen din
Jord for dyrking av grønnsaker: jordforberedelse for grønnsakshagen din

Video: Jord for dyrking av grønnsaker: jordforberedelse for grønnsakshagen din

Video: Jord for dyrking av grønnsaker: jordforberedelse for grønnsakshagen din
Video: How To Make Soil For A Vegetable Garden 2024, April
Anonim

Hvis du starter en grønnsakshage, eller selv om du har en etablert grønnsakshage, lurer du kanskje på hva som er den beste jorda for dyrking av grønnsaker. Ting som de riktige endringene og riktig jord-pH for grønnsaker kan hjelpe grønnsakshagen din til å vokse bedre. Fortsett å lese for å lære mer om jordforberedelse for grønnsakshagen.

jordforberedelse for en grønnsakshage

Noen jordkrav til grønnsaksplanter er de samme, mens andre varierer avhengig av grønnsakstype. I denne artikkelen vil vi kun fokusere på de generelle jordkravene for grønnsakshager.

Generelt bør grønnsakshagejord være godt drenerende og løs. Den skal ikke være for tung (dvs. leirjord) eller for sand.

Generelle jordkrav for grønnsaker

Vi anbefaler før du forbereder jord for grønnsaker at du får jordprøvet hos din lokale forhandler for å se om det er noe jorda mangler i listene nedenfor.

Organisk materiale – Alle grønnsaker trenger en sunn mengde organisk materiale i jorda de vokser i. Organisk materiale tjener mange formål. Det viktigste er at det gir mange av de næringsstoffene som planter trenger for å vokse og trives. For det andre «myker» organisk materiale jord og gjør det slik at røttene lettere kan spre seg gjennom jorda. Organisk materiale fungerer også som små svamper i jorda og lar jorda i grønnsaken din holde på vann.

Organisk materiale kan komme fra enten kompost eller godt råtnet gjødsel, eller til og med en kombinasjon av begge deler.

Nitrogen, Fosfor og Kalium – Når det gjelder jordforberedelse for grønnsakshage, er disse tre næringsstoffene de grunnleggende næringsstoffene som alle planter trenger. De er også kjent sammen som N-P-K og er tallene du ser på en pose med gjødsel (f.eks. 10-10-10). Mens organisk materiale gir disse næringsstoffene, kan det hende du må justere dem individuelt avhengig av din individuelle jord. Dette kan gjøres med kjemisk gjødsel eller organisk.

  • For å tilsette nitrogen, bruk enten en kjemisk gjødsel med et høyere første tall (f.eks. 10-2-2) eller en organisk tilsetning som gjødsel eller nitrogenfikseringsanlegg.
  • For å tilsette fosfor, bruk enten en kjemisk gjødsel med et høyt andretall (f.eks. 2-10-2) eller et organisk tilsetningsstoff som beinmel eller bergfosfat.
  • For å tilsette kalium, bruk en kjemisk gjødsel som har et høyt siste tall (f.eks. 2-2-10) eller et organisk tilsetningsstoff som kalium, treaske eller grønnsand.

Spornæringsstoffer – Grønnsaker trenger også et bredt utvalg av spormineraler og næringsstoffer for å vokse godt. Disse inkluderer:

  • bor
  • Copper
  • Iron
  • Kloride
  • Mangan
  • Calcium
  • molybden
  • Sink

Jordens pH for grønnsaker

Mens eksakte pH-krav for grønnsaker varierer noe, bør jorda i en grønnsakshage generelt falle et sted på 6 og 7. Hvis jord i grønnsakshage tester betydelig over det, må du senke pH-verdien til jord. Hvis jorden i grønnsakshagen din tester betydelig lavere enn 6, må du øke pH-verdien i grønnsakshagejorden din.

Anbefalt: