Sommerpærer og vinterpærer – Hva er forskjellen mellom vinter- og sommerpærer

Innholdsfortegnelse:

Sommerpærer og vinterpærer – Hva er forskjellen mellom vinter- og sommerpærer
Sommerpærer og vinterpærer – Hva er forskjellen mellom vinter- og sommerpærer

Video: Sommerpærer og vinterpærer – Hva er forskjellen mellom vinter- og sommerpærer

Video: Sommerpærer og vinterpærer – Hva er forskjellen mellom vinter- og sommerpærer
Video: The Problem with Pears 2024, April
Anonim

Det er ingenting som en perfekt moden, dryppende med sukkerholdig juicepære, enten det er en sommerpære eller en vinterpære. Vet du ikke hva en sommerpære vs. vinterpære er? Selv om det kan virke åpenbart at forskjellen ligger i når de plukkes, er forskjellen mellom vinterpærer og sommerpærer litt mer komplisert.

Sommerpære vs. Vinterpære

Pæretreet er hjemmehørende i kyst- og tempererte områder i Vest-Europa og Nord-Afrika og østover i Asia. Det er mer enn 5 000 varianter av pærer! De er delt inn i to hovedgrupper: de mykkjøttede europeiske pærene (P. communis) og de sprø, nesten eplelignende asiatiske pærene (P. pyrifolia).

Europeiske pærer er best når de modnes av treet og deles igjen i to kategorier: sommerpærer og vinterpærer. Sommerpærer er slike som Bartlett som kan modnes etter høsting uten å lagre dem. Vinterpærer er definert som de som D’Anjou og Comice som trenger en måned eller lenger i kjølelager før modningstopper.

Så forskjellen mellom vinter- og sommerpærer har mer å gjøre med modningstidspunktet enn innhøstingstiden, men dehver har sine egne unike fordeler.

Hva er en sommerpære?

Sommer- og vinterpærer er like forskjellige som sommer- og vintersquash. Sommerpærer produserer tidlig (sommer-høst) og modnes på treet. De er vanligvis på de mindre til mellomstore med unntak av Bartlett og Ubileen.

De har et tynt, delikat skinn som lett blir knust, noe som betyr at de har kortere lagrings-, frakt- og salgstid enn vinterpærer. Denne delikatessen betyr at de også mangler gryn av vinterpærer som noen mennesker foretrekker. Dermed er de mindre ønskelige å dyrke for den kommersielle dyrkeren, men er ideelle for hjemmedyrkeren. De kan modnes på treet eller med noen få dager med nedkjøling etter innhøstingen.

Hva er en vinterpære?

Vinterpærer er kategorisert som sådan i forhold til modningstidspunkt. De høstes utover høsten, men blir deretter kjølelagret. De trenger 3-4 ukers kjølelagring for å modnes. Det er en fin linje her; plukkes vinterpærer for tidlig, holder de seg harde og blir aldri søte, men hvis de plukkes for sent, blir fruktkjøttet mykt og grøtaktig.

Så kommersielle dyrkere er avhengige av noen tekniske og elektroniske metoder for å måle når de skal plukke vinterpærer, men dette er ikke akkurat logistisk for hjemmedyrkeren. En kombinasjon av kriterier kan brukes for å bestemme når hjemmedyrkeren skal høste frukten.

For det første kan kalenderdatoen frukten vanligvis plukkes hjelpe, selv om det kan være avbrutt med 2-3 uker, avhengig av faktorer som vær.

En merkbar fargeendring er en faktor. Alle pærer endrer farge etter hvertmoden; det avhenger selvfølgelig av hvilken type du vokser for å vite hva du skal se etter i en fargeendring. Frøfarge endres også når frukten modnes. Den går fra hvit til beige, til mørk brun eller svart. Plukk en pære og skjær i den for å inspisere frøfargen.

Til slutt er vinterpærer vanligvis klare til å plukkes når de lett skilles fra stilken når de trekkes forsiktig.

Det finnes, jeg er sikker på, tilhengere av den ene eller den andre – diehards for enten sommer- eller vinterpærer, men som med det meste i livet, kommer det ned til hva den enkelte foretrekker.

Anbefalt: