Endre jord med kompost: Lær hvordan du blander jord og kompost

Innholdsfortegnelse:

Endre jord med kompost: Lær hvordan du blander jord og kompost
Endre jord med kompost: Lær hvordan du blander jord og kompost

Video: Endre jord med kompost: Lær hvordan du blander jord og kompost

Video: Endre jord med kompost: Lær hvordan du blander jord og kompost
Video: Sådan planter du i leret og kompakt jord 2024, Kan
Anonim

Jordskifte er en viktig prosess for god plantehelse. En av de vanligste og enkleste endringene er kompost. Å kombinere jord og kompost kan øke lufting, gunstige mikrober, næringsinnhold, vannretensjon og mer. I tillegg kan du lage din egen i en kostnadsbesparende prosess som bruker hageavfallet og kjøkkenavfallet ditt.

Hvorfor bruke kompost som jordtillegg?

Å blande kompost med jord er vinn-vinn for hagen. Å endre jord med kompost gir mange fordeler og er en naturlig måte å forbedre jordhelsen på. Men å bruke for mye kompost som jordforbedring kan forårsake visse problemer, spesielt med spesifikke planter. Lær hvordan du legger kompost til jord i riktig forhold for å optimalisere fordelene med denne vanlige jordtillegget.

Blanding av kompost med jord gir næring til plantene i dag, men forbedrer også jord for fremtidige år. Endringen brytes naturlig ned, og frigjør viktige makro- og mikronæringsstoffer samtidig som den mater de nyttige biologiske organismene i jorda. Det øker også porøsiteten til jorda og bidrar til å bevare fuktighet.

Det er mange andre jordforandringer, men de fleste gir bare én eller to fordeler, mens komposter ansvarlig for mange fordeler. Kompost vil naturlig forbedre jordhelsen og vil til og med øke gode organismer, som meitemark.

Hvordan legge kompost til jord

Først, sørg for at komposten din er godt råtnet og ikke forurenset med ugressfrø.

Noen eksperter anbefaler at kompost spres over jorden og ikke blandes inn. Dette er fordi graving vil forstyrre de sarte mykorrhizasoppene, som hjelper plantene med å få tilgang til næringsstoffer dypt nede i jorden. Men i leire eller sandholdig jord, vil endring av jord med kompost forbedre jorda nok til å rettferdiggjøre slike forstyrrelser.

Hvis jorden din har en god tekstur, kan du ganske enkelt spre komposten på overflaten. Over tid vil regn, ormer og andre naturlige handlinger vaske komposten inn i plantens røtter. Hvis du lager din egen pottejord, bland 1 del kompost med 1 del hver torv, perlitt og toppjord.

En god tommelfingerregel for bruk av jord og kompost for å pusse opp hagen er å ikke bruke mer enn 7,6 cm. Grønnsakshager drar nytte av dette høyere området med mindre du allerede hadde jobbet i forrige sesongs hageavfall.

Prydbed trenger generelt mindre, mens en høstdekkavling på 2,5 til 7,6 cm gir en viss beskyttelse for planterøttene og holder fuktigheten i jorden. En vårpåføring på bare 1,3 cm vil forsiktig begynne å mate plantene og bidra til å forhindre tidlig etårig ugress.

Anbefalt: