Miljøvennlige sopp – informasjon om økologiske soppfordeler

Innholdsfortegnelse:

Miljøvennlige sopp – informasjon om økologiske soppfordeler
Miljøvennlige sopp – informasjon om økologiske soppfordeler

Video: Miljøvennlige sopp – informasjon om økologiske soppfordeler

Video: Miljøvennlige sopp – informasjon om økologiske soppfordeler
Video: The Healing Power of Mushrooms | Tero Isokauppila | Talks at Google 2024, April
Anonim

Er sopp bra for miljøet? Sopp er ofte forbundet med uønsket vekst eller til og med helseproblemer. Muggsopp, soppinfeksjoner og giftig sopp er absolutt skumle. Imidlertid har sopp og sopp en plass i økosystemet og mange typer har viktige miljøgevinster.

Miljøfordeler med sopp

Sopp- og soppfordelene i miljøet er enorme. Uten dem ville døde plante- og dyrestoffer hoper seg opp og forfalle mye langsommere. Sopp er avgjørende for å behandle dødt materiale, sunn plantevekst, ernæring, medisin, og for hele fremveksten av dyreliv på jorden så vel som menneskelige sivilisasjoner.

Miljøvennlige sopp

Ja, noen sopp forårsaker infeksjoner hos dyr og planter, til og med dødelige infeksjoner. Mugg kan gjøre deg syk, og giftig sopp kan være dødelig. Mange typer sopp gir imidlertid fordelene ovenfor, og vi ville vært mye verre uten dem.

  • Saprophytes: Dette er soppene som resirkulerer næringsstoffer. De bryter organisk materiale ned for å skape rik jord som planter trives i. Bakterier og insekter hjelper prosessen, men saprofyttsoppene er ansvarlige for det meste av næringssirkulasjonen som støtter livet på jorden.
  • Mycorrhizae: Denne typensopp er også viktig for plantevekst. De produserer lange, tynne filamenter i jorda som forbinder røtter for å skape et symbiotisk nettverk. De tar næringsstoffer fra planter, som trær, men gir også vann og næring til røttene. Planter med mykorrhiza-sopp trives sammenlignet med de uten.
  • Spiselige og medisinske sopp: Mange sopparter er spiselige og gir viktige næringsstoffer til mange dyr. Karibu spiser for eksempel lav om vinteren når plantelivet ikke er tilgjengelig. Uten den soppen kunne de ikke overleve. For mennesker gir mange spiselige sopp næringsstoffer og helsemessige fordeler. Noen har til og med medisinske egenskaper og kan øke immuniteten, beskytte mot betennelse og behandle infeksjoner. Penicillin kom tross alt fra mugg.
  • Gjær og alkohol: Alkohol er mer enn bare en morsom festdrink, og vi ville ikke hatt noe av det uten gjær, en sopp. For tusenvis av år siden gjæret folk først mat for å lage alkohol ved å bruke gjær av helsemessige årsaker. Alkoholen var ofte renere og tryggere å drikke enn vann. Menneskelige sivilisasjoner vokste rundt disse tryggere drikkene, inkludert øl og vin.

Hvis alt dette er utilstrekkelig for å få deg til å sette pris på sopp, tenk på dette faktum: livet slik vi kjenner det på jorden i dag eksisterer kanskje ikke uten dem. De tidligste, virkelig komplekse organismene på land var sopp for hundrevis av millioner år siden. De gjorde steiner om til jord, gjorde planteliv, og deretter dyreliv mulig.

Så neste gang du ser sopp eller andre sopp vokse i landskapet, vanligvis i fuktig,mer skyggefulle områder, la dem være. De gjør bare sitt for å skape et sunnere miljø.

Anbefalt: