Hjelp til hagearbeid med SAD – sesongmessige affektive lidelser og hagearbeid

Innholdsfortegnelse:

Hjelp til hagearbeid med SAD – sesongmessige affektive lidelser og hagearbeid
Hjelp til hagearbeid med SAD – sesongmessige affektive lidelser og hagearbeid

Video: Hjelp til hagearbeid med SAD – sesongmessige affektive lidelser og hagearbeid

Video: Hjelp til hagearbeid med SAD – sesongmessige affektive lidelser og hagearbeid
Video: SAD | Living With Seasonal Affective Disorder 2024, April
Anonim

Kan du ha sesongbetinget angst? Ja det kan du. Vanligvis betegnet som sesongmessig SAD-lidelse, eller ellers kjent som Seasonal Affective Disorder (SAD), denne typen depresjon svinger med årstidene. Les videre for å lære mer om sesongmessige affektive lidelser og hagearbeid, og hvordan planter kan bidra til å lindre symptomene.

Hvordan hjelper hagearbeid med SAD?

Kan hagearbeid forbedre symptomene til de som er diagnostisert med sesongmessig affektiv lidelse? Absolutt! Utbruddet av SAD er vanligvis om høsten og varer gjennom vinterdagene med lite lys. Når våren kommer tilbake, og en økning i daglengde og lys, avtar vanligvis plagene.

Symptomer som lav energi, overspising, vektøkning, sosial tilbaketrekning og søvnighet på dagtid er vanlige i tillegg til alvorlig depresjon. Det har blitt teoretisert at en aktivitet som innendørs hagearbeid kan bidra til å lindre symptomene ved å bringe personen nærmere lyset, for eksempel når du pleier planter i nærheten av et vindu.

I følge Nasjon alt initiativ for forbrukerhagebruk viser studier at rom med grønne planter stimulerer en «fysiologisk og psykologisk avspenningsrespons» hos mennesker. Faktisk er det velkjent at planter gjør oss lykkelige, sett med biofili.

Behandling av sesongavhengig affektiv lidelse med planter

SAD-behandlinger som vanligvis er foreskrevet er medisiner, lysterapi og/eller psykoterapi, ifølge SAD-ressurser. Men behandling av sesongmessige affektive lidelser med planter som en form for terapi kan forbedre den lidendes syn, spesielt de med en mindre alvorlig depresjon.

Ved å dyrke planter med fargerikt bladverk eller lyse vinterblomster, kan heisen ligne på å motta en uventet bukett til en bursdag eller jubileum. Det er også mulig å dyrke frukt innendørs, for eksempel dverg sitrontrær, eller en vinduskarm full av urter. Den ekte eventyreren kan til og med dyrke grønnsaker inne. Å se positive resultater fra omsorgen som gis til planter kan øke selvtilliten og stoltheten.

For de som ønsker å begynne å dyrke potteplanter, her er en liste over planter som krever minim alt vedlikehold, men som tilfører naturlig skjønnhet innendørs.

  • Sansevieria – Også k alt slangeplante, det er en god vertikal plante som virkelig trives med omsorgssvikt.
  • Thanksgiving-kaktus – Det er veldig tilgivende hvis du glemmer å vanne. Å følge noen få instruksjoner for Thanksgiving-kaktus vil sikre lyse blomster i november eller desember.
  • Amaryllis – Kjøp amaryllis om høsten for store, trompetformede blomster i tide til jul.
  • Variegated Pothos – Pothos er en etterfølgende plante med hjerteformede blader som trives med minimal pleie.
  • Schefflera – Den oppreiste schefflera-planten har blader som minner om små paraplyer og trenger ikke engang gjødsel.
  • Lucky Bamboo – Den heldige bambusplantenvokser lett i en beholder med vann; husk å fylle på ved behov.
  • Edderkoppplante – Edderkoppplanter trenger vann og lys for å være glade og produsere småplanter i endene av lange stilker.
  • Haworthia – Haworthia-sukkulenter holder seg korte, men formerer seg i bredden. De er ganske enkle å dyrke og trenger lite vann.

Ikke bare hever innendørs hagearbeid ens humør, men studier viser at innendørs planter også kan forbedre helsen. Innendørsgrønt bidrar til å rense luften for giftstoffer, som formaldehyd, og øke oksygennivået i et rom, samtidig som det reduserer karbondioksid, ifølge NICH.

Så alles helse kan dra nytte av å legge til en rekke grønne potteplanter på rommene deres.

Anbefalt: