Historie bak juleplanter: hvordan ferieplanter ble populære

Innholdsfortegnelse:

Historie bak juleplanter: hvordan ferieplanter ble populære
Historie bak juleplanter: hvordan ferieplanter ble populære

Video: Historie bak juleplanter: hvordan ferieplanter ble populære

Video: Historie bak juleplanter: hvordan ferieplanter ble populære
Video: Дневник хранящий жуткие тайны. Переход. Джеральд Даррелл. Мистика. Ужасы 2024, April
Anonim

Høytiden er en tid for å få frem den festlige innredningen din, enten det er nye eller dyrebare arvestykker. Sammen med den sesongbaserte innredningen har mange av oss ferieplanter som tradisjonelt er gitt eller dyrket i løpet av sesongen, men har du noen gang lurt på hvordan ferieplanter ble populære?

Historien bak juleplanter er like interessant som plantene i seg selv. Følgende ferieplantehistorie svarer på disse spørsmålene og fordyper oss i hvorfor vi har juleplanter.

Hvorfor har vi juleplanter?

Heltiden er en tid for å gi, og det finnes ingen finere gave enn en sesongplante, men hvorfor har vi juleplanter? Hvem sin idé var det å pynte et juletre, henge misteltein eller se på amaryllisen som en juleblomst?

Det viser seg at det er grunner til å dyrke ferieplanter, og ofte er disse årsakene århundrer gamle.

History Behind Christmas Plants

Mange av oss samler familier og venner for å pynte et juletre, som så blir det sentrale samlingsstedet i hjemmet gjennom høytiden. Denne tradisjonen begynte i Tyskland på det syttende århundre, den første registreringen av et juletre er i Strasburg i 1604. Tradisjonen ble brakt til USA gjennom tyske immigranter og hessiske soldatersom kjempet for britene mot kolonistene.

Høgtidsplantehistorien bak juletreet er litt grumsete, men historikere har funnet ut at noen nordeuropeere trodde at eviggrønne planter hadde gudelignende krefter og symboliserte udødelighet.

Noen tror juletreet utviklet seg fra paradistreet i løpet av middelalderen. I denne perioden var mirakel- og mysteriespill populære. Spesielt en ble fremført 24. desember og handlet om Adam og Evas fall og inneholdt Paradise Tree, et eviggrønt med røde epler.

Noen sier at tradisjonen begynte med Martin Luther i løpet av det sekstende århundre. Det sies at han ble så imponert over skjønnheten til eviggrønne planter at han skar en ned, tok den med hjem og dekorerte den med stearinlys. Etter hvert som kristendommen spredte seg, ble treet et kristent symbol.

Ytterligere ferieplantehistorie

For noen er ikke ferien komplett uten en julestjerne i potte eller en kvist misteltein hengt opp for et kyss. Hvordan ble disse ferieplantene populære?

  • Når de kommer fra Mexico, ble julestjerner en gang dyrket av aztekerne for bruk som febermedisin og for å lage et rødt/lilla fargestoff. Etter den spanske erobringen ble kristendommen regionens religion og julestjerner ble kristne symboler brukt i ritualer og fødselsprosesjoner. Blomstene ble introdusert til USA av USAs ambassadør i Mexico og spredt gjennom landet derfra.
  • Misteltein, eller kysseplanten, har en lang historie som går tilbake til druidene som trodde at planten fremk altehelse og lykke til. Walisiske bønder sidestilte misteltein med fruktbarhet. Misteltein har også blitt brukt medisinsk mot en rekke sykdommer, men tradisjonen med å kysse under mistelteinen er avledet fra den eldgamle troen på at dette økte potensialet for et kommende ekteskap i nær fremtid.
  • Hellig for de gamle romerne ble kristtorn brukt til å hedre Saturn, jordbrukets gud under vintersolverv, da folket ga hverandre kristtornkranser. Etter hvert som kristendommen spredte seg, ble kristtorn et symbol på julen.
  • Rosmarinens ferieplantehistorie går også tusenvis av år tilbake, både de gamle romerne og grekerne trodde at urten hadde helbredende krefter. I middelalderen ble rosmarin strødd på gulvet på julaften med troen på at de som luktet den ville få et nytt år med helse og lykke.
  • Når det gjelder amaryllis, er tradisjonen med å dyrke denne skjønnheten knyttet til St. Josephs stab. Historien forteller at Josef ble valgt til å bli Jomfru Marias ektemann etter at hans stab hadde spiret amaryllis. I dag stammer populariteten fra det lite vedlikehold og den enkle veksten innendørs i vintermånedene.

Anbefalt: