Pollinatorer og dvalemodus - Hvordan pollinatorer overlever snøsesongen

Innholdsfortegnelse:

Pollinatorer og dvalemodus - Hvordan pollinatorer overlever snøsesongen
Pollinatorer og dvalemodus - Hvordan pollinatorer overlever snøsesongen

Video: Pollinatorer og dvalemodus - Hvordan pollinatorer overlever snøsesongen

Video: Pollinatorer og dvalemodus - Hvordan pollinatorer overlever snøsesongen
Video: BIO-torsdag: Historien om blomster og bier; hva handler den egentlig om? 2024, Mars
Anonim

Lurer du noen gang på hva som skjer med favorittpollinatorene dine, som sommerfugler og bier, om vinteren? Når temperaturen blir kald og snøen begynner å fly, hvor går pollinerende insekter? Enda viktigere, hva kan gartnere gjøre for å hjelpe disse nyttige insektene å overleve i tøffe klimaer?

Pollinatorer og vinteroverlevelse

Sjansen er at du ikke vil se pollinatorer ute og går på kalde vinterdager. Hvor de går og hvordan de overlever kulden har en tendens til å være artsspesifikke. Som helhet har pollinerende virvelløse dyr tilpasset flere metoder for å overleve hardt vintervær.

Når vi tenker på pollinatorer, tenker vi ofte på honningbier. For å overleve vinteren, koser disse bikubeboerne sammen og vibrerer kroppen for å skape varme. Sammen med tilstrekkelig tilførsel av honning, krever det en spesiell generasjon bier i vintermånedene for å opprettholde bikuben. Disse vinterbiene har fyldigere kropper og lever lenger enn de som bor i bikuben om sommeren.

Humler har en litt annen tilnærming. Hele bikuben, bortsett fra dronningen, dør om høsten. De voksne bidronningene går i dvale under jorden, ofte i gnagerhull. De dukker opp om våren og starter koloniene sine på nytt ved å legge egg.

I kontrast, mange arter av ensommeinnfødte bier overvintrer som pupper. Noen av disse biene går i dvale under jorden, eller de forpupper seg nærmere overflaten ved å grave seg ned i bladstrø. Andre overlever over bakken ved å bo i hule stengler eller i hull skapt av vedborende insekter.

Overvintringsmetoder for sommerfugl

Som svaler, finker og orioler migrerer noen arter av sommerfugler til varmere klima om vinteren. Mest kjent er monarken, som kan reise 3000 miles for å ta vinteropphold i Mexico.

Likevel er det ikke alle trekkende arter av Lepidoptera som reiser sørover om høsten. Populasjoner av Painted Lady-sommerfuglen som overvintrer i varmt klima migrerer nordover om våren, men nordlige populasjoner dør ut om høsten i stedet for å reise tilbake.

De fleste sommerfugl- og møllarter vandrer ikke, men overlever vinteren ved å gå inn i diapause. Denne perioden med suspendert utvikling blir ofte referert til som sommerfugldvale. I denne tilstanden kan de overvintre i ett av de fire livsstadiene.

Hvilket stadium er avhengig av arten sommerfugl eller møll. For eksempel håndterer Purplish Copper sommerfuglovervintring som et egg, mens B altimore Checkerspot overlever i larveform. Lunamøll og svalehalesommerfugler overvintrer som pupper.

Sorgekappesommerfuglen, ofte k alt vårbebuderen, overlever vinteren som voksen. De har tilpasset denne sommerfuglovervintringsteknikken ved å erstatte vannet i kroppen med en frostvæskelignende blanding. Du kan til og med se dem ute på solfylte vinterdager,lever av tresaft.

Beskytte sommerfugler, møll og bier om vinteren

Uberørte, bladfrie hager som huseiere elsker er nemesisen til overvintrende pollinatorer. Å rydde opp nedfallne løv, trekke opp døde ettårige planter og rotedrift før vinteren forstyrrer mange av stedene der pollinatorer overvintrer.

Betyr dette at gartnere bør forlate hagen til våren? Ikke nødvendigvis, men vurder å forlate noen få uforstyrrede områder for å beskytte sommerfugler, møll og bier i vintermånedene. Her er noen ideer du kan prøve:

  • Saml forsiktig falne blader og spre dem 5-7,6 cm høyt på hagesenger.
  • Behold fortauskanten til hjemmet ditt ved bare å rengjøre fronten og la bakgården stå uforstyrret.
  • Vent til våren med å klippe tilbake flerårige stengler og fjerne døde ettårige planter. De kan til og med gi hagen vinterinteresse.
  • Unngå å forstyrre bar jord om høsten. Rototill i stedet på slutten av våren etter at biene i dvale har dukket opp.

Er du bekymret for at naboene dine kanskje ikke setter pris på innsatsen din for bevaring av pollinatorer? Vurder å skrive ut et skilt som forteller andre om dine intensjoner. Hvem vet? Kanskje de vil følge deg!

Anbefalt: