Tips for å lage en velduftende urtehage

Innholdsfortegnelse:

Tips for å lage en velduftende urtehage
Tips for å lage en velduftende urtehage

Video: Tips for å lage en velduftende urtehage

Video: Tips for å lage en velduftende urtehage
Video: HOW TO MAKE PERFUME // Full perfumery course (2022) 2024, April
Anonim

En duftende urtehage består av urteplanter som er verdsatt for sine aromatiske egenskaper. Det er et sted du kanskje vil dra på slutten av en stressende arbeidsdag for å slappe av. Den kan bestå av noen få behagelige duftende urter plantet i beholdere i hjørnet av verandaen din, en stor hage med sittegruppe, eller bare flere duftende urter plantet langs en favorittgangvei i hagen din.

Duftende urtehage

De fleste urter vil frigjøre aromaene bedre når de pensles mot eller berøres. En fin bris vil også føre urtens aromatiske duft over hagen til deg. Ha dette i bakhodet når du bestemmer deg for hvor du skal plassere den velduftende urtehagen din. Å holde den i nærheten ville definitivt være en god idé.

Når det kommer til duftende urter, har du et enormt utvalg å velge mellom. Husk at bare fordi en urt er duftende betyr det ikke at du personlig vil nyte duften. Før du velger og planter din velduftende urtehage, ta en god duft av hver plante for å være sikker på at duften er en duft du synes er behagelig.

Duftende urter til hagen

Det følgende er en liste over flere urter som de fleste vanligvis tenker på har behagelige dufter; dette skal på ingen måte værebetraktet som en komplett liste siden det er alt for mange herlig duftende urter til å liste opp her. Som nevnt tidligere, test hver urt før du kjøper ved å gni et blad og snuse det selv for å være sikker på at det avgir en duft som du synes er hyggelig. Ikke alle liker de samme duftene. Det er det som får verden til å gå rundt!

  • Basilikum– Basilikum er mest sett på som en kulinarisk urt, men dens ubestridelige duft er både behagelig og avslappende.
  • Kattemynte– Kattemynte har en fin duft, men vær oppmerksom på at nabolagets kattunger også vil like det og kan skape litt rot når de kommer til den i hagen din.
  • Chamomile– Kamille, selv om det mest er tenkt på for sin fantastiske te, er også en vakker plante. Både blomster og bladverk lukter fantastisk i hagen.
  • Feverfew– Feverfew produserer også attraktive blomster, men mesteparten av duften slippes ut gjennom løvet og er et fint tillegg til den velduftende urtehagen.
  • Lavender– Lavendel er en favoritt blant den velduftende urtegartneren. Både bladene og blomstene til denne planten avgir en kraftig, men likevel avslappende duft.
  • Sitronmelisse– Sitronmelisse har fått navnet sitt fra bladene med sitronduft. Mange urtegartnere elsker dens friske duft. Vær oppmerksom på at sitronmelisse formerer seg raskt og kan raskt ta over hagen din hvis den ikke holdes etter.
  • Mynte– Mynte er en annen duftende urt som kan være ganske invasiv, men elsket for sin friske duft. Du vil kanskje prøve peppermynte, spearmint, sjokolademynte, eller appelsinmynte i din egen velduftende urtehage. Ved å holde dem innelukket og i forskjellige områder av hagen, vil hver enkelt kunne beholde sin særegne duft og duft.
  • Duftpelargonier– Duftpelargonier blomstrer ikke så ofte eller så vakkert som søskenbarna, kjent som pelargonier, men deres ekstraordinære dufter gjør dem til en av de beste plantene for den velduftende urtehagen. Det er et stort utvalg av duftende geranier å velge mellom, med forskjellige dufter som inkluderer eple, aprikos, kanel, ingefær, sitron, muskatnøtt, appelsin, jordbær, rose og peppermynte for å nevne noen. Bladene deres må berøres eller børstes for å frigjøre den rike aromaen, så sørg for å plassere disse aromatiske skjønnhetene nær kanten av hagen din. Duftpelargonier er delikate urter og må flyttes innendørs om vinteren i de fleste klima.

Denne listen skal hjelpe deg med å få i gang den velduftende urtehagen din, men husk å ta deg tid til å stoppe opp og lukte på alle de forskjellige urtene som er tilgjengelige på ditt lokale hagesenter før du velger de du foretrekker i din egen hage. Med et så stort utvalg å velge mellom, advarer jeg deg, det kommer ikke til å bli lett.

Anbefalt: