Selvhelbredende plante: Lær om Prunella Vulgaris-planten

Innholdsfortegnelse:

Selvhelbredende plante: Lær om Prunella Vulgaris-planten
Selvhelbredende plante: Lær om Prunella Vulgaris-planten

Video: Selvhelbredende plante: Lær om Prunella Vulgaris-planten

Video: Selvhelbredende plante: Lær om Prunella Vulgaris-planten
Video: Self Heal - Everything You Need To Know & How to Use This Healing Wild Herb 🌿 (prunela vulgaris) 2024, Kan
Anonim

Hvis du leter etter et flott tillegg til hagebed eller border, eller til og med noe å legge til en enghage, bør du vurdere å plante den lettvoksende selvhelbredende planten (Prunella vulgaris).

Om felles selvhelbredende plante

Prunella vulgaris-planten er kjent som selvhelbredende urt. Det har blitt brukt medisinsk i århundrer. Faktisk kan hele planten, som er spiselig, brukes både innvortes og utvortes for å behandle en rekke helseplager og sår. Plantens vanligste bruk er for behandling av forkjølelsessår.

Prunella er en flerårig plante som er hjemmehørende i Europa, men kan også finnes i deler av Asia og USA. Avhengig av regionen som dyrkes, blomstrer prunella-planten fra juni til august med lavendel eller hvite blomster.

Plantene kuttes vanligvis under sommerblomstringen og brukes (ferske eller tørkede) til å lage urtetinkturer, infusjoner og salver.

Growing Prunella Plant

Mens denne lettstelte planten er tilpasningsdyktig nok til å vokse nesten hvor som helst, presterer prunella best i områder som etterligner dens opprinnelige miljø-skogkanter og enger. De krever kjølige til milde temperaturer og sol til delvis skygge.

Planter kan deles eller sås om våren. Endre jordamed organisk materiale og planteprunella ca. 4 til 6 tommer (10-15 cm.) dype og mellomrom 6 til 9 tommer (15-23 cm.) fra hverandre. Frø skal dekkes lett med jord og kan tynnes ut etter behov når frøplanter dukker opp. For de som starter frø innendørs, gjør det omtrent ti uker før vårplanting.

Siden prunella er beslektet med mynte og utsatt for kraftig spredning, kan det være nødvendig med en form for inneslutning (som bunnløse potter) i blomsterbed eller border. Modne planter blir omtrent 1 til 2 fot høye (31-61 cm.), da vil de falle over og feste nye røtter til bakken. Derfor bør du sørge for at potten din ikke er i flukt med bakken. For å forhindre gjensåing, trim tilbake prunellaplanter etter at blomstringen har opphørt.

Prunella Plantepleie

Vanlig deadheading opprettholder også plantens generelle utseende og oppmuntrer til ytterligere blomstring. Når vekstsesongen er fullført, beskjærer du planten tilbake til bakkenivå.

Merk: Hvis du høster prunella-planter for medisinsk bruk, klipp blomstrende topper og tørk dem opp ned i små bunter. Oppbevar disse på et kjølig, tørt og mørkt sted til de skal brukes.

Anbefalt: