Vanlige jasminvarianter – hva er noen forskjellige typer jasmin

Innholdsfortegnelse:

Vanlige jasminvarianter – hva er noen forskjellige typer jasmin
Vanlige jasminvarianter – hva er noen forskjellige typer jasmin

Video: Vanlige jasminvarianter – hva er noen forskjellige typer jasmin

Video: Vanlige jasminvarianter – hva er noen forskjellige typer jasmin
Video: Jasmin, plante médicinale 2024, Kan
Anonim

Tanker om sjasmin minner om sommerkvelder duftende med en berusende, blomsterduft som ser ut til å henge i luften. Mens noen varianter av sjasminplanter er blant de mest velduftende plantene du kan dyrke, er ikke alle duftende. Les videre for å finne ut om de forskjellige sjasminvariantene og deres egenskaper.

Jasmine plantetyper

Nedenfor er noen av de vanligste sjasminrankene som dyrkes i landskapet eller i hjemmet:

  • Vanlig sjasmin (Jasminum officinale), noen ganger k alt poetens sjasmin, er en av de mest velduftende typene sjasmin. De intenst duftende blomstene blomstrer hele sommeren og utover høsten. Forvent at planten vokser 12 til 24 tommer (30,5-61 cm.) hvert år, og når til slutt en høyde på 10 til 15 fot (3-4,5 m.). Vanlig sjasmin er perfekt for bueganger og inngangspartier. De trenger hyppig klyping og beskjæring for å holde dem buskete, men i kontroll.
  • Showy jasmine (J. floridum) virker feil navn fordi de små 1-tommers (2,5 cm.) blomstene som blomstrer om våren ikke er særlig prangende i det hele tatt. Den dyrkes først og fremst på grunn av løvet, som gjør en god jobb med å dekke et espalier eller arbor.
  • Spansk sjasmin (J. grandiflorum), også kjentsom kongelig eller katalansk sjasmin, har duftende, hvite blomster som er ca 1 1/2 tommer fra hverandre. Vintreet er eviggrønt i frostfrie områder, men semi-eviggrønt og løvfellende i kjøligere områder. Dette er en av de mest dyrkede sjasmintypene.

De vanligste sjasmintypene er vinstokker, men det er noen varianter du kan dyrke som busker eller bunndekker.

  • Arabian Jasmine (J. sambac) er en eviggrønn busk med intenst velduftende blomster. Den vokser 5 til 6 fot (1,5-2 m.) høy. Dette er typen sjasmin som brukes til te.
  • Italiensk sjasmin (J. humile) kan dyrkes som en vintreet eller en busk. Når den ikke er festet til et espalier, danner den en tett, hauget form så mye som 10 fot (3 m.) bred. Planten tåler også beskjæring til en busk.
  • Vintersjasmin (J. nudiflorum) er en busk som blir 1 m bred og 2 m høy. De gule blomstene på denne løvfellende busken er ikke duftende, men den har fordelen av å blomstre på senvinteren, og gir tidlig sesongfarge. Vintersjasmin gir god erosjonsbeskyttelse på bredder. Hvis den overlates til seg selv, slår den rot uansett hvor grenene berører bakken.
  • Primrose jasmine (J. mesnyi) dyrkes sjelden i USA. Denne busken produserer gule blomster som er større enn de fleste varianter - så mye som 5 cm i diameter.
  • Asiatisk stjernesjasmin (Trachelospermum asiaticum) dyrkes vanligvis som et tøft bunndekke. Den har små, blekgule blomster og store, tette blader.

Anbefalt: