Vanlige Sumac-tretyper – tips for dyrking av sumak i landskapet

Innholdsfortegnelse:

Vanlige Sumac-tretyper – tips for dyrking av sumak i landskapet
Vanlige Sumac-tretyper – tips for dyrking av sumak i landskapet

Video: Vanlige Sumac-tretyper – tips for dyrking av sumak i landskapet

Video: Vanlige Sumac-tretyper – tips for dyrking av sumak i landskapet
Video: Handmade cleaver knife "Kopis", ancient Greek weapon and grilling tool - ep. 2 | Grill philosophy 2024, Kan
Anonim

Sumac-trær og -busker er interessante hele året. Showet begynner med store klynger av blomster om våren, etterfulgt av attraktivt, strålende farget høstløvverk. De knallrøde klasene av høstbær varer ofte utover vinteren. Les videre for informasjon om sumac-tre og dyrkingstips.

Sumac-tretyper

Smooth sumac (Rhus glabra) og staghorn sumac (R. typhina) er de vanligste og lett tilgjengelige landskapsartene. Begge vokser 10 til 15 fot (3-5 m.) høye med en lignende bredde, og har knallrøde høstfarger. Du kan skille arten ved at grenene til staghorn sumac har en lodnet tekstur. De lager utmerkede dyrebusker fordi de gir ly og mat til fugler og små pattedyr. Begge artene vokser godt i containere, hvor de holder seg mye mindre.

Her er noen ekstra sumac-tretyper du bør vurdere for hagen din:

  • Prairie flameleaf sumac (R. lanceolata) er en innfødt Texas som bare er hardfør til sone 6. Den vokser som et tre på 9 fot. Høstfargen er rød og oransje. Denne arten er svært varmetolerant.
  • Tobacco sumac (R. virens) er en eviggrønn type med grøntblader kantet med rosa. Dyrk den som en busk eller fjern underekstremitetene og dyrk den som et lite tre. Den når en høyde på 8 til 12 fot (2-4 m.).
  • Evergreen sumac gjør en fin, stram hekk eller skjerm. Bare hunnene lager blomster og bær.
  • Duftende sumac (R. aromatica) har grønne blomster som ikke vises godt mot bladverket, men det veier mer enn opp for denne mangelen med duftende bladverk, spektakulær høst farge og dekorativ frukt. Dette er en god plante for stabilisering av voller og naturalisering i områder der det er dårlig jord.

Growing Sumac in the Landscape

Stadig flere gartnere dyrker sumac i landskapet for den slående høstfargen. De fleste arter har blader som blir knallrøde om høsten, men det finnes også gule og oransje sumac-varianter for hager. Hvis du er interessert i et spektakulært høstshow, sørg for at du får en løvfellende i stedet for en eviggrønn variant.

Sumac er en allsidig plante som vokser i nesten hvilken som helst godt drenert jord. Full sol eller delvis skygge er greit for de fleste varianter, men flameleaf eller prærie sumac har bedre blomster og høstfarge hvis de dyrkes i full sol. Plantene er tørketolerante, men vokser høyere hvis de vannes regelmessig i fravær av regn. Hardførheten avhenger av sorten. De fleste er hardføre i forhold til plantehardhetssone 3 i det amerikanske departementet.

Fun Fact: Hva er Sumac-ade?

Du kan lage en forfriskende drikke som ligner limonade av bærene av glatt eller staghorn sumac. Her er instruksjonene:

  • Samles om endusin store klaser med bær.
  • Klem og mos dem i en bolle som inneholder omtrent en gallon (3,8 L.) kaldt vann. Slipp de mosede bærene i bollen sammen med juicen.
  • La blandingen stå i fem til ti minutter for å få opp smaken av bærene.
  • Sil blandingen gjennom osteduk og over i en mugge. Tilsett søtningsmiddel etter smak.
  • Sumac-ade er best når servert over is.

Anbefalt: