Er algekontroll nødvendig - Lær om identifisering og vekst av alger

Innholdsfortegnelse:

Er algekontroll nødvendig - Lær om identifisering og vekst av alger
Er algekontroll nødvendig - Lær om identifisering og vekst av alger

Video: Er algekontroll nødvendig - Lær om identifisering og vekst av alger

Video: Er algekontroll nødvendig - Lær om identifisering og vekst av alger
Video: What Is Algae? | What are the uses of algae? | Learn about the different types of algae for kids 2024, Kan
Anonim

Vi forstår mye mer om verden rundt oss enn våre forfedre gjorde for 100 eller så år siden, men det er fortsatt noen mysterier som gjenstår. Alger er en av dem. Ved å viske ut grensen mellom plante og dyr med deres klorofyll, øyeflekker og flageller, har alger forvirret til og med forskere, som har sortert alger i to kongedømmer: Protista og Prokaryotae. Hvordan alger forholder seg til landskapet ditt er et vanskelig spørsmål. Det kan være både venn og fiende, avhengig av omstendighetene.

Hva er alger?

Det finnes mange typer alger, delt inn i 11 phyla. Mange arter lever i s altvann, så det er ikke noe du støter på ofte, men tre hovedgrupper lever i ferskvann. Disse algene tilhører:

  • Phylum Chlorophyta
  • Phylum Euglenophyta
  • Phylum Chrysophyta

Typene algevekst du ser i bakgårdsdammen din skyldes en av disse tre gruppene, oftest grønnalgene i Phylum Chlorophyta eller kiselalgene som tilhører Phylum Chrysophyta.

Hvis du skulle sette alger under et mikroskop, ville du se at de stort sett består av en enkelt celle. Mange har flagell som hjelper dem å bevege seg. Noenarter har til og med en rudimentær øyeflekk som hjelper dem med å finne og gå mot lyskilder. På grunn av det store utvalget av skapninger som er inkludert under paraplyen, kan identifisering av alger være vanskelig på cellenivå. Det er imidlertid lett å se når disse skapningene har overkjørt dammen din.

Er algekontroll nødvendig?

Alger er ganske fantastiske skapninger som kan bevege seg rundt, men også produsere sin egen mat. Noen gartnere kan tolerere dem rett og slett fordi de er så fascinerende, men med mindre algekolonier er det eneste du dyrker, bør du vurdere å kontrollere disse organismene. Dessverre har alger en tendens til å blomstre og dø raskt, først oversvømmer dammen med oksygenet den produserer mens den fjerner alle næringsstoffene fra vannet. Når alle disse næringsstoffene er brukt opp og vannet er for oksygenert, dør algekoloniene dramatisk tilbake, og skaper en åpning for en bakterieoppblomstring.

All denne syklingen, for ikke å snakke om konkurransen om næringsstoffer, er hard for damplantene og -dyrene dine, så kontroll anbefales vanligvis. Mekanisk filtrering kan fange opp noen alger, i tillegg til å bidra til å eliminere de døde koloniene, men du må bytte eller rense filtreringsmediet med noen få dager til algekoloniene dine er under kontroll. Endringer i hele dammen er dramatiske, men kan eliminere de fleste av algekoloniene dine hvis du skrubber foringen godt med et algedrepende desinfeksjonsmiddel. Hvis algeproblemet ditt ikke er så ille og dammen din tåler det, er regelmessig behandling med et algedreper en god idé.

Anbefalt: