Hva er glochider - informasjon om kaktusglochider og hvordan du fjerner dem

Innholdsfortegnelse:

Hva er glochider - informasjon om kaktusglochider og hvordan du fjerner dem
Hva er glochider - informasjon om kaktusglochider og hvordan du fjerner dem

Video: Hva er glochider - informasjon om kaktusglochider og hvordan du fjerner dem

Video: Hva er glochider - informasjon om kaktusglochider og hvordan du fjerner dem
Video: Special Primal Tendencies Marathon (episodes 1-15) 2024, Kan
Anonim

Kaktus er fantastiske planter med unike tilpasninger som lar dem trives i ugjestmildt terreng. En av disse tilpasningene er spines. De fleste pigger er store tornete ting, men noen er fine og hårete, utvikler seg i klynger og kan ringe rundt de store piggene. Disse kalles glochid spines. Planter med glochids er i Opuntia-familien, ettersom andre kaktuser ikke bærer glochids.

Hva er Glochids?

Cactus glochids er ikke en funksjon å lure med. Glochider i huden er irriterende, vanskelig å fjerne og sitter lenge i. Hva er glochids? De er fine, hårete pigger tippet med mothaker. Det gjør dem vanskelige å få ut av huden og irritasjonen vedvarer i flere dager uten behandling. Det er lurt å bruke hansker og lange ermer hvis du håndterer noen av plantene i Opuntia-familien. Unnlatelse av å gjøre det kan føre til forferdelig kløe og svie.

Glochider forekommer i tuer, ofte rundt en hovedryggrad. De er løvfellende og har bakovertrekkende mothaker som motstår fjerning. Glochid-rygger løsner med selv den mildeste berøring. De er så fine og små at fjerning er nesten umulig. Du kan knapt se dem, men du kan sikkert føle glochids i huden.

Det interessante med glochids er at de dannes for å hjelpe planten med å bevare fuktigheten. De er faktisk modifiserte blader, i motsetning til torner, som er modifiserte grener. Blader som disse hindrer planten i å miste for mye fuktighet i form av fordampning. De er også en formidabel forsvarsstrategi.

Planter med Glochids

Den eneste gruppen av planter som produserer ghlochids er Opuntioideae. De fine hårlignende ryggradene er samlet i areolene til kaktusene i den familien.

Prickly pear eller cholla er to arter med glochids. Faktisk er plukkingen av frukten fra stikkende pære alltid gjort i lange bukser og ermer, og er suspendert når det er vind for å forhindre at de fine piggene driver inn på arbeiderne og bare når frukten er blitt fuktet.

Mange av de andre kaktusplantene i familien vil ha glochider. De kan være den eneste ryggraden eller glochidene kan være rundt en større ryggrad. Selv frukt er utsatt for irriterende tuer.

Hvordan fjerne glochids

Glochider som setter seg fast i huden kan gi en stikkende, brennende, kløende følelse kombinert med dermatittreaksjoner. Disse kan være blemmer, pustler eller svulster som er for følsomme og smertefulle. Tilstanden kan vedvare i opptil 9 måneder hvis glochidene ikke fjernes.

Cactus glochids er så små at pinsett hjelper lite. Når det er sagt, er pinsett det mest effektive hvis du parer dem med et forstørrelsesglass og mye tålmodighet. Duktape påført på området og trukket av har også en viss effektivitet.

I tillegg,du kan prøve å spre smeltet voks eller Elmers lim på det berørte området. Vent til voksen eller limet stivner og skrell deretter av. Dette kan fjerne opptil 45 % av ryggradene.

Det er viktig å få ut ryggraden, ellers vil tilstanden vedvare, og det er nødvendig å søke profesjonell medisinsk hjelp.

Anbefalt: