What Is Potato Leafroll: Information About Plants With Potato Leafroll Virus

Innholdsfortegnelse:

What Is Potato Leafroll: Information About Plants With Potato Leafroll Virus
What Is Potato Leafroll: Information About Plants With Potato Leafroll Virus

Video: What Is Potato Leafroll: Information About Plants With Potato Leafroll Virus

Video: What Is Potato Leafroll: Information About Plants With Potato Leafroll Virus
Video: Potato Leaf Roll Virus 2024, Kan
Anonim

Poteter er utsatt for en rekke potetplantesykdommer, for ikke å snakke om mottakelige for insektangrep og Moder Naturs innfall. Blant disse potetplantesykdommene er potetbladrullviruset. Hva er potetbladrull og hva er symptomene på potetbladrullvirus?

Hva er Potato Leafroll?

De irriterende bladlusene slår til igjen. Jepp, bladlus er ansvarlig for planter med potetbladrullvirus. Bladlusene overfører et Luteovirus inn i karvevet til potetplantene. Den verste synderen er den grønne ferskenbladlusen. Viruset introduseres enten av bladlus eller tidligere infiserte frøknoller.

Viruset, i motsetning til noen andre potetplantesykdommer, tar litt tid før bladlusen erverver seg (fra flere minutter til timer) og behandler seg gjennom kroppen før den er en smittebærer av sykdommen. Tid er relevant, jeg vet, men i dette tilfellet, siden sykdommen tar lengre tid å spre seg, kan insektmidler være gunstig.

Når en bladlus har sykdommen, har den det hele livet. Både vingede og ikke-vingede bladlus er ansvarlige for spredning av sykdommen. Når bladlusene lever av planten, introduseres viruset i floemvevet(vaskulær) og multipliserer og sprer seg.

Symptomer på Potato Leafroll Virus

Planter med potetbladrullvirus vil, som navnet antyder, ha blader som ruller seg, som viser klorose eller rødhet, en skinnaktig følelse og døde flekker langs bladårene. Planten vil tot alt sett bli forkrøplet i høyden og knollene vil også vise nekrose. Noen typer poteter er mer mottakelige enn andre, inkludert Russet Burbank, den mest dyrkede varianten i det vestlige USA.

Mengden av knollnekrose og alvorlighetsgrad vil avhenge av når planter med bladrullvirus ble infisert. Nekrosen kan også øke under lagring av knollene.

Finnes det en behandling for potetbladrullvirus?

For å hindre potetbladrullvirus, bruk kun sertifiserte, sykdomsfrie frøknoller. Kontroller frivillige poteter og plukk ut alle planter som ser ut til å være infisert. De mest populære potetsortene har ingen motstand mot potetbladrullvirus, men det er andre kultivarer som ikke utvikler nekrose på selve knollene.

Behandling for potetbladrullvirus innebærer bruk av kjemiske kontroller for å utrydde bladlus og redusere spredningen av sykdommen. Påfør insektmiddel fra tidlig til midtsesong.

Anbefalt: