Sellerien min har gule blader - grunner til at løvverk på selleri blir gult

Innholdsfortegnelse:

Sellerien min har gule blader - grunner til at løvverk på selleri blir gult
Sellerien min har gule blader - grunner til at løvverk på selleri blir gult

Video: Sellerien min har gule blader - grunner til at løvverk på selleri blir gult

Video: Sellerien min har gule blader - grunner til at løvverk på selleri blir gult
Video: Grocery Shopping Trips in Japan 🛒 Supermarket, Drugstore and 100yen Shop🎵 2024, Kan
Anonim

Selleri er en kjølig avling som krever mye fuktighet og gjødsel. Denne kresne avlingen er mottakelig for en rekke sykdommer og skadedyr som kan resultere i en mindre enn optimal avling. En slik sykdom forårsaker gulning av bladselleri. Så hvorfor blir selleri gul, og er det et middel som hjelper når selleri har gule blader?

Hjelp, min selleri har gule blader

Selleri foretrekker som nevnt kjølig vær, jevn vanning og rikelig med næring. Selleri trives i en jord pH på 6 til 7 endret med mye kompost eller godt råtnet gjødsel. Planter er kresne ved at de må holdes fuktige, men for mye vann eller vått smuss rundt plantene kan føre til at de råtner. Disse delikate plantene liker også litt skygge på de varmeste delene av dagen.

Selv med de mest gunstige forhold er selleri fortsatt utsatt for en rekke problemer som kan resultere i selleri med gule blader. Hvis bladene på selleri blir gule, kan det være en ernæringsmessig mangel, et skadedyrangrep eller en sykdom.

Hvis sellerien din har gule blader, kan planten ha nitrogenmangel. Symptomet på gulning av blader begynner i de eldste bladene, først gradvis påvirker alt løvverk og resulterer i forkrøplede planter. Mat sellerien med gjødsel med mye nitrogen for å rette opp ubalansen.

skadedyr som forårsaker gulnende bladselleri

En rekke skadedyr kan også plage sellerien din, noe som resulterer i gule blader.

Bladlus forårsaker ikke bare gulfarging av løvverk, men bladene krøller seg og blir deformerte. Disse bittesmå gule til grønne pæreformede insektene suger næringsstoffer fra undersiden av løvet og etterlater seg klissete ekskrementer, eller honningdugg. Honningdugg kan i sin tur føre til svart sotet mugg. Prøv å bruke en sterk spray med vann for å sprenge skadedyrene bort eller bruk en insektdrepende såpe.

Trådorm, larvene til klikkbiller, vil også få bladselleri til å gulne og deretter brune fra bunnen og opp. Plantens vekst er hemmet og den avtar generelt i helse. Larvene lever i jorda, så sjekk før planting. Hvis du ser ormer med tråder, oversvømme jorda. Hvis du allerede har plagede planter i bakken, fjern dem og den omkringliggende jorden før du prøver å plante på nytt.

Sykdommer som fører til gule bladselleri

Hvis bladene på sellerien din blir gule, kan det være et resultat av en sykdom. De tre vanligste sykdommene som rammer selleri er Fusarium yellows, Cercospora leaf og selleri Mosaic virus.

Fusarium yellows

Fusarium gult av selleri er forårsaket av den jordbårne soppen, Fusarium oxysporum. Kommersielle dyrkere opplevde svimlende åkertap fra 1920 til slutten av 1950-tallet da en resistent kultivar ble introdusert. Dessverre dukket det opp en ny stamme i1970-tallet. Soppen kommer inn i planten gjennom rotsystemene. Alvorlighetsgraden av sykdommen avhenger av været, spesielt varme årstider kombinert med tung våt jord, noe som kan øke antallet sporer i jorda. Symptomer er gule blader sammen med rødlige stilker.

Soppen kan bli værende i jorden, sovende, i en årrekke og deretter, gitt de rette forholdene, begynne å kolonisere på nytt. Dette betyr at det ikke alltid fungerer å overlate landet til brakk. Kjemiske kontroller viser heller ikke noe løfte. Hvis tomten din er infisert, prøv en to- til treårig vekstskifte med løk eller salat. Ikke bruk mais eller gulrøtter siden soppen vil formere seg i rotområdene til disse plantene. Ødelegg alle infiserte planter.

Bruk resistente eller tolerante selleriplanter hvis mulig. For å redusere risikoen for å introdusere fusarium i hagen, desinfiser verktøy og til og med sko, fjern eventuelt selleri, plant i godt drenerende jord og hold området ugressfritt.

Cercospora-bladsyke

Cercospora bladskimmelinfeksjon resulterer i uregelmessige gulbrune bladflekker kombinert med langstrakte flekker på stilkene. Denne soppsykdommen spres av kraftig nedbør sammen med varme temperaturer. Hold området ugrasfritt, siden ugress inneholder soppsporene og unngå overvann, som sprer dem.

mosaikkvirus

Til slutt, hvis du har gult løvverk på sellerien, kan det være mosaikkvirus. Mosaikkvirus har ingen kur og spres fra plante til plante via bladlus og bladlus. Ødelegg alle infiserte planter. I fremtiden, plante resistente varianter og fjerne ugresssom fungerer som et fristed for viruset.

Anbefalt: